On roaming and homing, love of nature and the nature of love.

zondag 4 maart 2012

Pizza in bad

Vipassana. Een meditatietechniek door de Boeddha in persoon bedacht. Het doel: inzicht en zuivering. De manier: zelfobservatie. Tegenwoordig wordt deze zoektocht naar ultieme helderheid wereldwijd in tien dagen samengeperst. Ook in ons land.

Zitten zonder te bewegen. Liefst ook niet (in) je hoofd. Het wordt ten sterkste afgeraden daar cirkeltjes te draaien. Van nee te schudden. Te knikkebollen. Maar sommige dingen zijn sterker dan je verlichte zelf. Gedachtes. Herinneringen. Verlangens.

Passie, goesting, is uit den boeddhistische boze. De welbekende oorzaak van alle lijden. Van dat besef raak je op vipassana elke dag weer doordrongen wanneer de bel luidt (luid) om vier uur in de nacht bij wijze van wekker.

Weer ga je zitten, op zoek naar de leegte die alles omvat, de platgestreken ruimte tussen je oren. Het gekakel van je hoofd vakkundig maar vredevol de snavel omgewrongen. De banaliteit voor eens en voorgoed overstegen. Zen zenner zenst.

Tot je plots ontwaakt. En er twee uur verstreken is. En je beseft dat je al die tijd hebt zitten fantaseren. Over pizza eten in bad.

2 opmerkingen:

  1. pizza en chips en sex en kunnen vliegen, en verhuizen, je nieuwe kamer inrichten, door zweden reizen, boomhutten bouwen, al het mogelijke en onmogelijke... twee uur drie uur vier uur, een halve dag..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ..hoe je een handig 'in-bad-eet-plankje' zou kunnen maken, om bijvoorbeeld je pizza op te leggen..

    BeantwoordenVerwijderen